Nut en noodzaak van SSL: vindbaarheid en veiligheid

Opeens hoor en lees je er overal over: het SSL-certificaat voor websites. Wij hebben gemerkt dat hierover bij onze klanten en relaties nogal wat onduidelijkheid bestaat. Wat is SSL nu precies? Moet mijn website dat ook hebben? En is mijn site zónder SSL nog wel veilig? Naar aanleiding hiervan hebben wij de meest gestelde vragen plus de antwoorden voor u op een rijtje gezet.

 

Geen tijd om te lezen?

Geef ons een reactie en we informeren graag over uw online situatie.

 

Wat is een SSL-certificaat?

SSL is een protocol dat zorgt voor een veilige verbinding. Met een SSL-certificaat wordt informatie, zoals bijvoorbeeld creditcard- en persoonsgegevens, tussen de website en de server versleuteld verzonden via een beveiligd kanaal. Websites met SSL zijn te herkennen aan een groen slotje voor de URL (in de adresbalk) en het ‘https’.

Een reguliere site (http) heeft geen groen slotje, is kwetsbaar voor spionage en wordt sinds kort ook bestempeld als ‘Niet veilig’ door Google Chrome.

Niet veilig

 

Waarom zou ik een SSL-certificaat regelen?

Voor ondernemers zijn er vier redenen om een SSL-certificaat serieus te overwegen.

  1. Een SSL-certificaat zorgt voor een versleuteling van persoonlijke gegevens tijdens het verzenden van informatie.
  2. Een SSL-verbinding geeft een groen slotje. Dit straalt vertrouwen uit. Een onveilige website zal – in toenemende mate – minder conversie opleveren.
  3. Websites zonder SSL-certificaat waarop vertrouwelijke gegevens worden gevraagd worden als onveilig bestempeld in Google Chrome. De verwachting is dat andere browsers dit beleid gaan volgen.
  4. Google gaat websites zonder SSL lager beoordelen in online zichtbaarheid (zoekresultaten).

 

Een nuance:

Uw website blijft altijd bereikbaar, ook zonder SSL-certificaat.

 

Oké, wat als ik zo’n SSL-certificaat wil?

Dan moet u weten dat er drie verschillende gradaties bestaan. In de regel geldt: hoe meer informatie er wordt gevalideerd, des te hoger het vertrouwen van de bezoeker in de website. Een hoge validatie is logischerwijs ook duurder.

  1. Domein SSL: het domein wordt gevalideerd. Er verschijnt een groen slotje met het woord ‘veilig’.
  2. Organisatie SSL: naast het domein wordt ook het bedrijf gevalideerd. Als je op het slotje klikt, verschijnen de gegevens van het bedrijf. Dit geeft vertrouwen.Domein+ Organisatie SSL
  3. Uitgebreide validatie SSL: het bedrijf wordt uitgebreid gevalideerd. De bezoeker kan er zeker van zijn dat de verbinding veilig is en het bedrijf valide. Naast het groene slotje verschijnt de bedrijfsnaam in het groen. Dit oogt professioneel en geeft vertrouwen.Uitgebreide validatie SSL

 

Mooi. Dus als ik dat geregeld heb, is alles veilig?

Het is een belangrijke stap. Maar een veilige verbinding betekent nog geen veilige website. Met name database-georiënteerde websites (waaronder CMS-websites) zijn gevoelig voor hacking. Wanneer klanten formulieren op uw website invullen en versturen, wordt deze informatie ook opgeslagen in een database. Het versturen kan dan wel veilig via SSL, maar gevoelige informatie kan alsnog uit de database worden buitgemaakt als de beveiliging niet op orde is. Het up-to-date houden van uw websitebeveiliging is daarom ook uitermate belangrijk.

 

Wetgeving

Sinds 1 januari 2016 is de Meldplicht Datalekken van kracht. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (op straffe van een boete) direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een datalek hebben. Een korte toelichting vind u hier.

 

Wat adviseren jullie?

Er is geen reden voor paniek. Maar we kunnen er niet omheen dat online spionage alom aanwezig is. Heeft u een website waarin u (vertrouwelijke) gegevens vraagt van bezoekers en heeft u belang bij een goede posities in zoekmachines? Dan raden wij aan een SSL-certificaat serieus te overwegen. Heeft u een webshop, dan heeft u eigenlijk geen keuze. Die moet minimaal worden voorzien van een Domein SSL. Mensen worden zich steeds bewuster van de risico’s en gaan er dan ook beter op letten.

 

Tijd voor een check-up!

Reclamebureau MMX biedt advies en hulp. Mail of bel ons (0182-35 08 82 en info@mmx.nl) en wij informeren u over uw online situatie. Wij beoordelen de veiligheid van uw website en welke SSL voor u geschikt kan zijn. Wij bieden vrijblijvend een aantal serviceniveaus om het voor u mogelijk te maken om online veilig te (blijven) opereren.

Gerelateerde Berichten

Interesse?

Wij helpen u graag verder.

Neem contact met ons op